Vardagstips

Inspiration

Med enkla medel, ringa tidsåtgång och ingen kostnad vill jag inspirera dig att komma igång redan i dag att ta det första steget att friskvårda dig. De här tipsen utövar jag själv och vet därför att de har positiva effekter på olika vis. Om du känner för det får du gärna dela med dig hur du upplevt de olika tipsen för ditt välbefinnande till info@friskvarda.se. Lycka till!

Bryt mönster med 10 minuter per dag

Med endast 10 minuter per dag kan du påbörja en viktig förändring med hjälp av andning, en enkel övning och avsluta med en meditation. Sitt på en stol på jobbet eller hemma eller där du befinner dig just nu. Läs igenom de 6 stegen innan du börjar så kan du slappna av än mer. Under hela passet andas du in genom näsan och ut genom näsan. Om du känner för det tänk Sat när du andas in och Nam när du andas ut. Sat Nam betyder något så fint som jag är sann.

  • Börja med att känna att du sitter bekvämt på stolen, båda fötterna vilar skönt mot underlaget. Händerna vilar på låren, gärna tumme mot pekfinger.
  • Betrakta dina tankar som kommer och går i 1 minut. Med att betrakta menar jag att om tanken om middag dyker upp, låt tanken bara passera som ett moln på himlen. Undvik att i tanken öppna kylskåpet där hemma och leta ingredienser. Bara sitt så i en minut.
  • Det långa djupa andetaget i 3 minuter – se instruktioner här. Börja med att andas in genom näsan och ut genom näsan. Det får spänna och dra i andningsmusklerna men aldrig göra ont eller upplevas obehagligt.
  • Ryggflexen i 3 minuter – kom ut en bit på stolen, båda händerna på knäna och börja försiktigt flexa ryggen framåt samtidigt som du andas in genom näsan. Tänk att bröstet skjuter försiktigt mot taket när du flexar ryggen framåt. Flexa ryggen bakåt, rulla bäckenet över stolsdynan, andas ut genom näsan. Ryggraden blir som ett C när du flexar ryggen bakåt. Händer och armar förblir avslappnade i hela rörelsen.
  • Vila i 1 minut med knäna på låren, upplev att du slappnar av i ryggen, ögonen slutna och andas långa djupa andetag in och ut genom näsan. Om du känner för det tänk gärna Sat när du andas in och Nam när du andas ut.
  • Meditation i 3 minuter – avsluta med andningsmeditationen, se instruktioner här.

Andningsmeditationen rekommenderas vid högt blodtryck, sömnsvårigheter och stress.Självhypnos

Det här är en enkel men effektiv självhypnos som med andningens hjälp får dig till ett mer avslappnat tillstånd.

Du kan aldrig lyssna på självhypnosen när du framför något fordon. Det gäller alla hypnosinspelningar eller meditationer för den delen. Den fina bakgrundsmusiken är skriven av Lars Örback. Självhypnosen hittar du här.

Andning – det långa djupa andetaget

Många av oss andas långt upp i lungorna. Andningen blir ytlig vilket är en av orsakerna till varför vi syresätter oss sämre vilket påverkar hela kroppen på olika vis. Man kan säga att vi lider av konstant syrebrist. När stressen då drabbar oss slutar vi andas helt. Att då ta några långa djupt andetag kan i stället få stressen att släppa sitt tag om din tanke och kropp.

Ladda ner det långa djupa andetaget som förebygger bland annat stress och högt blodtryck.

Ladda ner andningsmeditationen som rekommenderas vid högt blodtryck, sömnsvårigheter och stress.

Ryggen – livets baksida

Ryggmusklerna berättar för oss när något är fel, förebygg skador genom att stretcha.

I mitt jobb har jag masserat ett stort antal ryggar vid det här laget. Ryggmusklerna berättar för oss när något är fel i tanken eller om det uppstått en felaktig belastning som kan ha ergonomiska orsaker eller bero på stress.

Ryggmuskulaturen; förstå hur dina ryggmuskler fungerar.

Stretch; förebygg belastningsskador med en stretchövning vid din arbetsplats.

Torrborstning och yogite

Torrborstning stimulerar bl.a. blodcirkulationen och lymfsystemet, precis som massagen. Det är en skön och behaglig start på dagen och din hud blir len och fin.

Stimulera bl.a. blodcirkulationen och lymfsystemet med en torrborste.

Yogité är en värmande och närande dryck. Var och en av de olika ingredienserna har läkande egenskaper (enligt folkmedicinen och inom österländska läran). Det är en underbar dryck att ta med sig på skidutflykt eller att dricka när helst du önskar.

Yogité är en värmande och närande dryck.

Gör eget yogité med kanel, ingefära, kardemumma, svartpeppar och hela nejlikor.